Ceyhun Kirimli has a PhD. in Biomedical Engineering with areas of competence in Molecular Biology, Genetics & Biomedical Engineering and Computational Sciences with focus on Development and Design of Biosensors.

http://www.linkedin.com/in/ceyhunkirimli
http://ceyhunkirimli.com

Ad Unit

Tuesday, October 7, 2014

Iklim degisimi yuruyusu, 21 Eylul 2014

Uc bin motorluk arabamiza binip bulusma yerine gittik. Atmosferdeki karbondioksit artisini protesto ettik. Albertanin cigerinin petrol ve dogal gaz icin sokulmesine uzulduk. Yuruyusten sonra da gece hava soguyor diye dogal gaz yakarak evimizi isittik.



TBay'in cevreci nufusuyla da bu iki yuzlulugumuzu konustuk. Iyi guzel bulusuyoruz, birlikte belgeseller seyrediyoruz, Kanada'nin her kosesinden cevrecileri sehrimizde agirlayip onlarla fikirlerimizi paylasiyoruz da... eninde sonunda hepimiz karbondioksit uretmeye gunluk hayatlarimiza donuyoruz.

Ne yapabiliriz? Burada dunyanin geri kalanindan boylesine izole yasarken, elimizden ne gelir ki? Disaridan gelen herseye bu kadar bagimliyken, biz neyi degistirebiliriz?

Burada beni en cok sasirtan ilk nokta, meyva agaclarinin hali.. Elma Kuzey Amerika'ya 17. yuzyilda koloniler tarafindan getirilmis. Elmanin envai cesidi bu kitayi sevmis, yerlesmis ve yayilmis. Bugun Cinden sonra dunyanin en buyuk elma ureticisi Amerika (Turkiye de ucuncu sirada yer aliyor.).

Kanada'nin her yerinde de elma agacalari mevcut. Agustos-Eylul aylarinda bir cok elma agacinin uzeri meyva dolu oluyor. Sanirim o elmalari yiyen sadece biziz.. Bu yukaridaki resimde okula yurudugumuz yolun uzerindeki bir agaci goruyorsunuz. Agac bir evin bahcesinde, citlerin uzerinden de sokaga tasiyor. Biz bir aydir hergun bir kac tane aliyoruz yere dusenlerden. Ama evin sahipleri bu kadar zamanda agaca ellerini surmediler. Ayni kaderi sehrin her yerindeki bir cok meyva agaci paylasiyor. Agaclara hayvanlarin ulasmasini da citlerle engelledigimiz icin, kilolarca meyvayi curumeye terk edip, kendimiz taa guney amerikadan bir ton karbon dioksit salarak bize ulasan meyvalari yiyoruz.

Bizler, iklim degisimi konusunda endiselenenler en azindan bu elmalarin, meyvalarin yendigine, cope atilmadigina emin olamaz miyiz? Issizligin alip basini gittigi bu sehirde, birilerinin taze meyva yemesini saglariz hem..Sehrin cevrecileri bile benim elma agaclarina neden bu kadar uzuldgumu hala anlamadilar. Ben en azindan birilerinin bu konudaki fikrini degistirene kadar elmalar hakkinda konusacagim, inatciyim..

21 Eylul yuruyusunde katilimcilarin gundemindeki asil konu ise, sehrimizin enerji kaynaklari.. TBay nihayet gecen Nisan ayinda elektrik uretimi icin komur yakmayi durdurabildi. Hydro elektrik sehrimizin ihtiyacinin cogunu karsiliyor. Kapanan komur santrali de biomass santraline cevrildi. Son olarak da gunes enerjisi hizla yayginlasiyor. TBay'in en onemli ozelliklerinden biri Ontario'nun en cok gunes goren yeri olmasi. (Istatistiklerin yalancisiyim). Bir sure oncesine kadar devlet gunes enerjisi yatirimlari konusunda her turlu destegi verirken, simdilerde bize dogal gaz satisini artttirmak istedigi icin, "destek" konusunda sorun cikarmaya basladi. 

Biz de simdilik en cok bu konuda calisiyoruz, elimizden geldigince sesimizi duyurmaya ugrasiyoruz. Cunku yeni bir boru hattini kuzeyimizdeki el degmemis dogal hayatin tam ortasinda istemiyoruz.. 




Yuruyusten fotograflar:
 Her evde 5 arabanin oldugu, "truck=kamyonet" sahibi olmanin gurur meselesi yapildigi bir sehir icin azimsanmayacak bir kalabalik bulustu 21 Eylulde

 Hava 7-9 derece arasinda degisirken, coluk cocugu tsortlarla salmislardi sokaga..
 Kisa bir giris konusmasinin ardindan yuruyuse basladik..


Yurusumuzun sonunda kendi gundemimiz olan Energy East boru hatti ve engellemek icin elimizden ne gelecegi sorusunda konusmaya basladik

Biz ayrilirken, bir sonraki protesto etkinligimiz planlanmaktaydi..


No comments:

Post a Comment

Bumerang - Yazarkafe