Ceyhun Kirimli has a PhD. in Biomedical Engineering with areas of competence in Molecular Biology, Genetics & Biomedical Engineering and Computational Sciences with focus on Development and Design of Biosensors.

http://www.linkedin.com/in/ceyhunkirimli
http://ceyhunkirimli.com

Ad Unit

Sunday, October 25, 2015

Evcil hayvanınızı aracınızda nasıl taşımalısınız?




Amerika'da ki evcil hayvan güvenliği test merkezinin (Center for Pet Safety, CPS) son çarpışma testlerine göre çoğumuz evcil hayvanlarımızı yanlış taşıyoruz... Evcil hayvanları aracimizin bagajında ya da arka koltuğunda hiç bir kısıtlama olmadan gezinmesine izin veriyoruz, yada sadece görüşümüzü ve aracı kullanmamızı engellemeyecekleri şekilde önlemler alıyoruz.

CPS evcil hayvanlar için ilk çarpışma testlerine 2011 yılında başlamış. Evcil hayvan emniyet kemerlerinin testi için Federal Motorlu Araçlar Güvenlik Standardlarının çocuk emniyet sistemleri için kullandığı kılavuz esas alınmış. Yapılan ilk çarpışma testleri, 2011 yılında piyasada satışı olan 4 değişik evcil hayvan emniyet sisteminden hiç birinin 55 pound'luk (25 kg) bir evcil hayvanın güvenliğini sağlayamadığını ve hatta "Hayvanın yaşama ihtimalinin oldukça düşük olduğu"nu göstermiş. Yine aynı testlerde, hayvanın adeta bir kurşun gibi fırlayarak araçtaki insanların da güvenliğine ciddi bir tehdit unsuru oluşturduğu gösterilmiş. 2013 yılında Subaru'nun desteğiyle ve endüstrinin de çabasıyla, daha iyi sonuçların elde edilmesi sağlandığını söyleyen CPS, bu testlerde 4 markanın statik yük testinde başarısız olurken 7 markanın dinamik kızaklı çarpışma testi aşamasına geçebildiğini açıklamış. Testlerde hayvanın hareket etmesini mümkün kılan bağlama methodlarının feci şekilde güvenilmez olduğu ve hayvanın kurşun misali firlamasina sebep olduğu gösterilmiş. Sadece tek bir markanın ürettiği, aracın emniyet kemerinin omuzdan ve kucaktan geçen kısımlarına ve çocuk koltuğu kancalarina bağlanan bir mekanizmanın hayvanın firlamasina engel olduğu görülmüş. 




Geçtiğimiz temmuz ayında ise CPS evcil hayvan taşıma kutularının telli uyku kafeslerinden bile daha güvensiz olduğunu göstermiş. Katlanır tipte olan bu kutularınö katlanmasını engelleyen mekanizmaların çarpışma sonucu kırıldığı ve hayvanın fırladığı görülmüş. CPS ayrıca, yumuşak yüzeyli taşıyıcıların sadece aracın zemininde on koltuklara yaslanarak kullanılması gerektiğini ve evcil hayvan destekleyici koltukların ("Pet booster seats") kullanılmaması gerektiğini söylemiş.

Sonuç olarak test edilmiş 4 değişik evcil hayvan taşıma kafesinden sadece 1 tanesi çarpışma sonrası test aracının kargo bölgesinde sabit kalmayı başarmış. Hayvan mankeni kafesin içinden firlamadan ve kafesin kapağı kolayca açılabilir şekilde kalmayı. 







CPS, gelecek yıllarda NASA'nin ve diğer çarpışma testlerini yürüten organizyonlarin da yardımıyla testlerin daha profesyonel bir şekilde yapılacağını söylüyor. Kendinizinö sevdiklerinizin ve evcil hayvanınızın güvenliği için CPS'in web sitesini takip etmenizi tavsiye ediyorum...

No comments:

Post a Comment

Bumerang - Yazarkafe