Ceyhun Kirimli has a PhD. in Biomedical Engineering with areas of competence in Molecular Biology, Genetics & Biomedical Engineering and Computational Sciences with focus on Development and Design of Biosensors.

http://www.linkedin.com/in/ceyhunkirimli
http://ceyhunkirimli.com

Ad Unit

Friday, August 1, 2014

Midye Dolma

Kanadada noel ve kis tatili alabildigine yalnizlik ve hic bir sey yapmamak demek, yasamis olanlara sorun anlatsinlar. Ne anlatacaklarsa artik!! 20 Aralik itibariyle hayat tamamen durur. Son aktivite olarak sonsuz bir market alisverisi yapilir. 2009 Araliginda Elcim beni surukleyerek goturup, marketin yarisini alisveris arabasina doldurunca, once delirdi herhalde diye dusundum. Cunku marketin yanindaki binada yasiyorduk o donemde. Beni bilen bilir, bir sey kafama yatmazsa inat ederim. Aciklamalari dinlemem, hayatta ikna olmam, karsimdakini yari yolda birakirim. O gun de oyle oldu. Tasimam bu kadar alisverisi diye tutturdum. Neyseki Elcim de benim kadar inatci, kar demedi soguk demedi yapti kitlik alisverisimizi. 

Ertesi sabahi buldu benim inadimdan vazgecmem. Oglene dogru tembel tembel kahvaltimi bitirip sordum: "Ne yapacagiz bugun??" Cevap basit: Hic bir sey..!! Nasil yani? Cunku firtina var. Sinemaya bile gitsek, cikista yollarin acik kalacagindan emin olamayiz.. "Eeee ne yapacagiz bugun??" Gene ayni cevap: Hic bir sey.. (kac kere soracak acaba manasinda bir bakis esliginde bu sefer).

O gun cidden hic bir sey yapmadik. Ertesi gun de. Taa Ocak'in 3 une kadar hic bir sey yapmadik. Gunun yarisini yemek yapip dizi ve film seyrederek, diger yarisini da o yemekleri yerken film ve belgesel seyrederek gecirdik. Marketten alinanlar zor yetti yani.. Tatilin sonuna dogru gunde 13-14 saat uyumaya basladik. Sonra da yilbasi tatillerimizi ya Istanbul'da yada Philadelphia'da gecirme karari aldik. 2013 yilina kadar basariyla uyguladik kararimizi?!?! 

Gecen kis, ilk (ve dilerim son) basarisiz tarih oldu hayatimizda. 20sinde okulun binalarini kitleyip gittiler. Delinin biri gelip, yurt binasini da kitleyeceklerini ve evden cikmamiz gerektigini  bile soyledi. Neyse sonra izni koparip evde kalabildik. Hic bir sey yapmamak icin. 

Firtina'nin hafifledigi bir gun insanlarin sahilde midye dolma yedigi dizi mi film mi, sacma sapan bir sey izledik. Disarda olmalari, manzaraya karsi sohbet ediyor olmalari bir yana, ki bunlari da henuz affedebilmis degilim, ustune bir de midye dolma yediler, limon esliginde. 

O noktada hayatta kalabilmek icin iki secenegi oluyor insanin: ya o midye dolma yapilacak, ya da ucaga binilip o midye dolmaci bulunacak. 

Kolay olani deneyelim dedik :)) (Once tabii Elcim'in takip ettigi yemek sitelerinden kolay diye tanimladigimiz secenegin mumkun oldugunu tasdik ettik. )

Iste sonuc: 


Bizim o donemki tembelligimizle de birlesince yapimi butun gunu aldi. Sonra da mutfak tezgahinin uzerinde, daha yemek masasina ulasamadan tuketildi. 

Iste tarifi: 

Malzemeler:
  • 1 kilo kabuklu midye 
  • 1 litre su
  • 1/2 yemek kaşığı tuz (yarım yemek kaşığı)
Pilavı İçin:
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı midyeyi haşladığınız su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Yenibahar
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Limon
  • Arzuya göre kuş üzümü ve şam fıstığı

Hazirlanisi:
 

Midyelerin kabukları bıçakla kazıyarak iyice temizlenir. Ardından soğuk suya atıp 20 dakika kadar bekletilir. Tencereye 1 litre suyu konur ve tuzeklenip kaynatilir. Kaynayan suya midyeler ilave edilir. Midyelerin ağzı suda kaynarken kendiliğinden açılmaya başlar. (Eger acilmayan olursa, onlar ölü demek, onlari yemiyoruz atiyoruz.) Açılan midyeler kevgirle sudan çıkarılır. Midyeleri kaynattığımız su pilavı için kullanılmak üzere ayırılır.

Guzelce yıkanan pirinc sıvıyağda kavrulur. Karabiber, kimyon, yenibahar, tuz ve şeker eklenip kavurmaya devam edılır. En son 2 bardak midye suyu da eklenip, karıştırilir ve kapak kapatılip, iç pilavı pişmeye bırakilir. Pilav tam kurutmadan altı kapatilir. İsteğe göre kuş üzümü ve çam fıstığı ilave edip karıştırilir ve pilav demlenmeye bırakilir.

Pilav demlendikten sonra haşlanmış midyelerin içleri pilavla doldurup ağızları kapatilir. Dibi genişçe bir tencereye midye dolmalar dizilir. (Resimde goruldugu gibi). Haşlanan mideyenin suyundan 2 bardak kadar üzerinde gezdirilir. 1,5 su bardağı da normal soğuk su eklenip orta ateşte kaynayana kadar pişirilir. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 5 dakika daha pişirilir. Midye dolmalar ılınınca limonla servis edilir. 


Afiyet olsun :)


No comments:

Post a Comment

Bumerang - Yazarkafe