Ceyhun Kirimli has a PhD. in Biomedical Engineering with areas of competence in Molecular Biology, Genetics & Biomedical Engineering and Computational Sciences with focus on Development and Design of Biosensors.

http://www.linkedin.com/in/ceyhunkirimli
http://ceyhunkirimli.com

Ad Unit

Sunday, December 27, 2015

Volkswagen "Das Auto" mottosunu kullanmama kararı aldı

Amerika'nin meşhur "Watergate" skandalı ardından "DieselGate" olarak adlandırılan Volkswagen'nin dizel skandalı marka imajı revizyonunu da beraberinde getirdi. Volkswagen geçen eylül ayında ortaya çıkan Birleşik Devletler'in egzos salınım denetleme sistemini kandıran bir yazılım kullandığı skandalı ardından tam olarak bir kriz moduna geçti. Birçok üst düzey yöneticinin işine son verilirken, şimdi de markanın "Das Auto" mottosuna son verildiği haberi geldi. 

 


 Skandal'in sonucu olarak ödenen cezalar, halkın kaybedilen güveni, düşen satışlar, azalan ikinci el değeri ve borsadaki stok düşüşü düşünüldüğünde markanın halk imajı karanlık günler geçiriyor demek, durumu betimlemeye yetmiyor. Reuters'in haberine göre 2000 civarında grup müdürünün katıldığı bir toplantıda "Das Auto" sloganı yerini sadece "Volkswagen" kelimesine birakıcak. 



 Volkswagen'in söylediğine göre 2007'de ortaya çıkan bu motto firmanın şu anki insiyatiflerini resmetmiyor, fakat Reuters'in haberindeki iddiaya göre Volkswagen skandaldan sonra alçak gönüllülük göstermek ve kendinden emin ve çok iddialı "Das Auto" mesajından vazgeçmek istiyor. 



 Firmanın yeni dizel motorları için "Gerçekten temiz dizel motorlar" benzeri bir cümle kurmaya çekiniyor olması skandaldan ne kadar büyük bir darbe aldığını gösteriyor. Volkswagen-Grup halkla ilişkiler şefi Hans-Gerd Bode muhabirlere "volkswagen hiç bir zaman bilerek yalan söylemedi, biz her zaman son haliyle durum hakkında ne bilgimiz varsa bunu paylaşmaya çalıştık" demesi durumu biraz özetliyor.

 Çok daha basit olan yeni "Volkwagen" mottosunun dünya çapında yavaş ve küçük adımlarla yayılması planlanıyor. "Das Auto" tarihe karıştı. Bakalım Volkswagen bunun altından sade bir "Volkswagen" mottosuyla kalkabilecek mi?... 

Monday, November 16, 2015

2015 Subaru Levorg





Bugünkü yazımda Subaru Levorg 1.6i DİT Lineartronic modelini tanıtmak ve bir takım teknik veri karşılaştırmaları yapmak istiyorum. Levorg İmpreza modelinin station wagon versiyonu olan, 4 çeker boxer motorlu klasik bir Subaru. Bu aracı özel kılan ise Subaru'nun turbo beslemeli ve direk enjeksiyonlu araçlar kervanına bu model ile katılması. Bu kervandaki 1.6l benzinli diğer motorlara bir kaç örnek vermek gerekirse;





BMW F20 ve F30 tipi motorları 136 hp, 170 hp
PSA group (Citroen Peugeot ) ve Mercedes (1.6 THP 156 hp, 200hp, 270 hp)
Ford (Ecoboost, 150 hp ,180hp)
Hyundai & Kia (T-GDI, 186 hp, 208 hp)
Mini (218 hp)
Nissan (DIG-T, 200hp)
Opel (170 hp)
Renault (Clio RS, 200hp)
Volvo (180 hp)

Levorg güç açısından listenin ortalarında yer alsa da (170 hp, 7.1 l/100km) bir açıdan çok azında olan bir özelliğe sahip. O da station wagon olması. Eğer büyük MPV'leride sayarsak kendi sınıfındaki araçlar arasında Citroen C4 Picasso (6.9 l/100km), Ford C-Max (6.6 l/100km) ve Grand C-Max (6.8 l/100km), Mercedes C180 Estate (7.5 l/100km), Opel İnsiginia SW Sport Tourer (7,9 lt / 100km), Peugeot 508 (7.3 l/100km) ve Volvo V60 1.6 T4 gibi araçlar bulunuyor. Bütün bu modellerin hiç birinde olmayan bir özelliği ise AWD yani 4 çeker olması. Yani bu ozelligide bir şart olarak koyarsanız aslında sınıfının tek örneği. Her 4 çeker sistemin aynı olmadığını da belirtmek isterim, istek üzerine dört çeker sistemler üzerine başka bir yazı yazmayı da istemiyor değilim aslında :)... 






Levorg 1551 kg'lik dev cussesine rağmen 0-100 hızlanmasını 8.9 sn'de gerçekleştiriyor ve bunu rakiplerine göre çok da fazla yakmadan başarıyor. Boxer motorun yere yakın bir ağırlık merkezi olması sayesinde yol tutuş konusunda da çok başarılı bir araç. 4 çekerli olma ve 1.6 litre direk enjeksiyonlu aşırı beslemeli ve station wagon koşulları konursa sınıfının tek örneği demiştim. Aslında tek rakibi olabilecek araçlar SUV sınıfındaki araçlar. SUV'lere göre ise alçak ve yol tutusunun çok daha iyi olması nedeniyle, ve SUV'lerin kaza anında takla atma riskini de göz önünde bulundurursak, bana sorarsanız Levorg gerçekten güvenlik açısından da SUV'lerden önde...

Subaru'nun 1.6l aşırı beslemeli direk enjeksiyonlu araçlar kervanına iyi bir giriş yaptığını söyleyebiliriz, fakat modelin ne kadar başarılı olacağı bize zaman gostericek.

Friday, November 6, 2015

Hyundai Genesis Modelini Küresel Lüks Markası olarak duyurdu



Hyundai Motor Şirketi 3 Kasım günü Genesis model sedan ve coupe otomobillerini küresel bir lüks marka haline getireceğini açıkladı. Şirketin hedefi yeni doğan "Echo boomerlar için lüks" otomobilleri tekrar tanımlamak. (Echo boomerlar 80'li ve 90'li yıllarda doğmuş, 2. dünya savaşı sonrası baby boomer adı verilen jenerasyondan bir sonraki  jenerasyona verilen isim, ben de dahilim bu jenerasyona). Şirket Genesis markası için toplam olarak 6 araç üreteceğini duyurdu.

  

Hyundai, bu sınıfta avrupanın klasikleşmiş lüks markaları ile yarışmayı amaçlıyor. Bütün araçlarını arkadan itiş üreticek olması bize bunun sinyallerini veriyor zaten, çünkü arkadan itiş ne yazık ki japon ve amerikan lüks otomobil markalarında henüz tümüyle benimsenmiş değil.
 
Araçlar alfanumerik bir isimlendirme ile G harfini izleyen 2 sayıyla tanimlanacaklar. İlk üç aracın isimlerinin G90, G80 ve G70 olacağı duyurulmuş bile.. G90 su anda Amerika'da satılan Equus modelinin yerini alıcak olan en heybetli model olacak. Markanın G80 modeli ise hali hazırda satılan Genesis Sedan modelinin yerini alicak. G70 modeli ise daha çok giriş sınıfı ayarında yine lüks ve sport sedan bir model olacak. Marka G70 modeli ile Audi A4, BMW 3 serisi ve Mercedesin 3 serisi gibi araçlardan pazar payı çalmayı planlıyor. 


 Marka diğer 3 modeli ile ilgili bir duyuruda bulunmasada araçlardan ikisinin orta sınıf bir lüks SUV ve daha küçük bir CUV olacağı söylentileri var. Son modelin ise G80 ile aynı şasiyi paylaşan bir sport coupe olması ihtimali yüksek. 
 
Her zamanki gibi bekleyip göreceğiz...

Friday, October 30, 2015

BMW'nin yeni M modeli

BMW'nin 1 serisinin M coupe ya da M215i modellerinden etkilendiyseniz, kompakt sınıfa eklenen ve tamamıyla bir M arabası olarak ilk defa satışa çıkacak olan 2016 BMW M2 tam size göre. 

2016 Detroit motor showda görücüye çıkması planlanan bu en küçük M modeli, bayrağı M235i modelinin bıraktığı yerden devralacak. Aracın teknik verilerine bakılırsa en hızlı BMW'lardan biri olacağı kesin. Aracın motoru 3.0 litre sıralı 6 silindir ve çift turbolu. 365 bg güç üreten ünitenin torku ise 500 Nm. Aracın son hızı elektronik olarak saatte 250 km ile sınırlandırılmış. 0-100 km/saat hızlanmasını 4.3 sn'de gerçekleştiren M2'nin ağırlığı ise 1495 kg. DCT ve manuel şanzıman ile satılan aracın yakıt tüketimi ise sırasıyla 35.8 ve 33.2 mpg. (mpg'yi l/100 km değerine çevirmeye çalışmayın çünkü avrupanın ve amerikan yaptığı tüketim testleri tamamıyla farklı...) 2016'nin Nisan ayında satışa çıkarılacak aracın İngiltere'de ki fiyatı ise 44 bin pound civarında olacak. 







Yeni M2'yi, BMW'nin Mercedes-AMG A45, Audi RS3 ve Golf R400 gibi modellere cevabı olarak değerlendirmek gerekiyor. Fakat bu araçlardan en büyük farkı arkadan itişli olması. Araçta M3/M4 suspansiyonlari kullanılmış ve Active M differensiyeli gücü arka tekerleklere aktarıyor. Araçta M ızgarası ve 19 inç çift kollu jantlar kullanılacak ve 4 egzoz çıkışı bulunacak. 

Pistlerdeki performansı ile adından çok bahsettirecek yeni M2'yu yollarda görmek için sabırsızlanıyorum...

Sunday, October 25, 2015

Evcil hayvanınızı aracınızda nasıl taşımalısınız?




Amerika'da ki evcil hayvan güvenliği test merkezinin (Center for Pet Safety, CPS) son çarpışma testlerine göre çoğumuz evcil hayvanlarımızı yanlış taşıyoruz... Evcil hayvanları aracimizin bagajında ya da arka koltuğunda hiç bir kısıtlama olmadan gezinmesine izin veriyoruz, yada sadece görüşümüzü ve aracı kullanmamızı engellemeyecekleri şekilde önlemler alıyoruz.

CPS evcil hayvanlar için ilk çarpışma testlerine 2011 yılında başlamış. Evcil hayvan emniyet kemerlerinin testi için Federal Motorlu Araçlar Güvenlik Standardlarının çocuk emniyet sistemleri için kullandığı kılavuz esas alınmış. Yapılan ilk çarpışma testleri, 2011 yılında piyasada satışı olan 4 değişik evcil hayvan emniyet sisteminden hiç birinin 55 pound'luk (25 kg) bir evcil hayvanın güvenliğini sağlayamadığını ve hatta "Hayvanın yaşama ihtimalinin oldukça düşük olduğu"nu göstermiş. Yine aynı testlerde, hayvanın adeta bir kurşun gibi fırlayarak araçtaki insanların da güvenliğine ciddi bir tehdit unsuru oluşturduğu gösterilmiş. 2013 yılında Subaru'nun desteğiyle ve endüstrinin de çabasıyla, daha iyi sonuçların elde edilmesi sağlandığını söyleyen CPS, bu testlerde 4 markanın statik yük testinde başarısız olurken 7 markanın dinamik kızaklı çarpışma testi aşamasına geçebildiğini açıklamış. Testlerde hayvanın hareket etmesini mümkün kılan bağlama methodlarının feci şekilde güvenilmez olduğu ve hayvanın kurşun misali firlamasina sebep olduğu gösterilmiş. Sadece tek bir markanın ürettiği, aracın emniyet kemerinin omuzdan ve kucaktan geçen kısımlarına ve çocuk koltuğu kancalarina bağlanan bir mekanizmanın hayvanın firlamasina engel olduğu görülmüş. 




Geçtiğimiz temmuz ayında ise CPS evcil hayvan taşıma kutularının telli uyku kafeslerinden bile daha güvensiz olduğunu göstermiş. Katlanır tipte olan bu kutularınö katlanmasını engelleyen mekanizmaların çarpışma sonucu kırıldığı ve hayvanın fırladığı görülmüş. CPS ayrıca, yumuşak yüzeyli taşıyıcıların sadece aracın zemininde on koltuklara yaslanarak kullanılması gerektiğini ve evcil hayvan destekleyici koltukların ("Pet booster seats") kullanılmaması gerektiğini söylemiş.

Sonuç olarak test edilmiş 4 değişik evcil hayvan taşıma kafesinden sadece 1 tanesi çarpışma sonrası test aracının kargo bölgesinde sabit kalmayı başarmış. Hayvan mankeni kafesin içinden firlamadan ve kafesin kapağı kolayca açılabilir şekilde kalmayı. 







CPS, gelecek yıllarda NASA'nin ve diğer çarpışma testlerini yürüten organizyonlarin da yardımıyla testlerin daha profesyonel bir şekilde yapılacağını söylüyor. Kendinizinö sevdiklerinizin ve evcil hayvanınızın güvenliği için CPS'in web sitesini takip etmenizi tavsiye ediyorum...

Sunday, October 4, 2015

2016 Tesla Model X ve hakkında bilmek istediğiniz 15 şey.





2016 model Tesla Model X 30 Eylül'de Tesla'nin Kuzey California fabrikasında resmen tanıtıldı. Temel mimarisini ve güç üretim ve aktarım elemanlarını Model S'den alan araç gerçek bir 7 kişilik crosover. Yeni Model X kelimenin tam anlamıyla bir yürüyen teknoloji harikası ve bu haliyle Model S'e göre annelere daha çok hitap edeceği kesin. Gelelim bahsettim 15 özelliğe;


1) Yeni Model X "falcon" yani şahin tipi kapılara sahip. Fakat, Mercedes SLS AMG'nin aksine kapılardaki ekstra bir menteşe sayesinde kapılar çok dar park yerlerinde dahi kolaylıkla açılabiliyor. Aluminyum derisinin altındaki ultrasonik sensörler sayesinde aracın kapıları açılabileceği maksimum genişliğe kadar otomatik olarak açılabiliyor. Tesla'nin söylediğine göre kapıların tam olarak açılabilmesi için aracın 30 cm'den daha az bir mesafeye ihtiyacı oluyor. 



2 ) Yeni Model X'in on kapıları ise kendi kendine açılıp kapanabiliyor. Kapılar 45 derecelik bir acı yapicak şekilde açılmaya programlanmış ve eğer bu acının gerektirdiği kadar bir alan yoksa yine sensörler sayesinde açılabileceği maksimum acıya kadar otomatik olarak açılabiliyor. Şahin tipi kapıların açılmasında kullanılan ultrasonik sensörler ile
tamponda bulunan ekstra sensörler ve ayrıca anahtar yuvasında bulunan sensörler sayesinde aracın ne acıyla park edildiği ve kapıların ne kadar açılabileceği hesaplanabiliyor. Araca bindiginizde ise otomatik vites arabaların çalıştırılması için gereken fren pedalına bastığınızda kapılar otomatik olarak kapanıyor. Tabiki aracın içindeki 17 inçlik ekran ile de kapıları kontrol edebiliyorsunuz. 




3) Model X'in bir başka özelliği ise panoramic on cami. Tesla'nin söylediğine göre on cam, herhangi bir arabada kullanılan en büyük kıvrımlı cam. Camın bittiği yer birinci sıradaki yolcu koltuk kafaliklarinin dahi arkasında kalıyor. Tesla'nin söylediğine göre esas mühendislik bu camın arkaya doğru doğru golgelendirilmesi ve on kısmının gölgesiz olmasında konusturulmus. 





4) Araçta ayrıca teleskopik ve manyetik güneşlikler bulunmakta. Aracın on cam kolonuna bağlı olan güneşlikler tıpkı bir anten gibi uzatılarak on camın ortasındaki geri aynasına manyetik olarak sabitlenebiliyor. 

5) Araçta Tesla Model S P90D de olduğu gibi "ludicrous" yani gülünç modu bulunuyor. Model X'de de aynı 259 beygirlik on motor ve 503 beygirlik arka motor kullanılıyor. Toplamda 967 Nm tork üreten bu iki motor sayesinde, gülünç modda 0'dan saatte 96 km hıza 3.2 saniyede ulaşabiliyorsunuz. Gülünç mod kullanılmadığı durumda ise 3.8 saniyede aynı hıza erişmek mümkün. Gelecek 90D modeli ise aynı hızlandırmayı 4.8 saniyede gerçekleştirebilecek. 





6) Model S sedan modeline ise menzil de neredeyse hiç bir kayıp görünmüyor Tesla'nin söylediğine göre. Gülünç modlu yada modsuz, her iki modelinde de 250 mil yani yaklaşık 400 km menzili olan aracın sedan abisine göre 5 km'lik bir menzil kaybı görünüyor. Araçta 90 kW-saatlik piller kullanılıyor ve bir crossover için rekor sayılabilecek 0.24 rüzgar sürtünme katsayısına ulaşılmış. 

7) Araç için inanılmaz uzun bir kuyruk oluşmuş durumda. Aracınızı bugün sipariş verirseniz elinize ulaşması 8 ila 12 ay arasında sürecek Tesla'nin söylediğine göre. 

8) Aracın tek noktadan destekli bir ikinci sıra koltukları bulunuyor. Tek bir kolon üzerinde sabitlenmiş koltuklar konforu maksimize etmek için bu şekilde tasarlanmış. Bu sayede koltukların altındaki depolama alanı artırılmış. 



9) Model X'in şahin tipi kapı vidaları piroteknik olarak patlayıp dışarı fırlayan cinsten değil fakat göründüğü üzere buna zaten gerek de yok. Tesla'nin söylediğine çok alçak ağırlık merkezi sayesinde (aracın en ağır parçası olan piller tamamen zeminde...) araç piyasadaki SUV ve crossoverlar bir yana bir çok arabadan bile daha az takla atmaya meyilli. Pilin bu şekilde konması yandan alınan darbelerin sasiye daha iyi dağıtılmasında da etkili olmuş. İlk direk ile yandan çarpma testinde Model X test yapılan direği kırmış. Evet yanlış duymadınız... Test için kullanılan çelik direk çarpışma sonunda kırılmış!!!. 

10) Tesla Model X'in kabininde 17 adet hoparlör bulunuyor. 560 wattlik ses sistemi olan Model X'in içinde Model S'in aksine bir iPhone merkezi konsolu konmuş. 

11) Model S'de ayrıca hiç alışık olmadığımız ölçüde büyük jantlar kullanılmış (motorların inanılmaz tork değeri sayesinde). Jantlar 21 inç çapında. 

12) Michelin Pilot Süper Sport lastikler önde 285/35 arkada ise 325/30 ebadında. 

13) Çok büyük bir araç olmamasına rağmen, araca 7 kişilik oturma düzeni sigdirilabilmis. 

14) Model X üretilen ilk çeki demirli elektrikli araç. Model X'in üzerinde üçüncü sınıf bir çeki demiri sistemi takılı halde alınabiliyor. Aracın çekme kapasitesi ise 5000 pound yani yaklaşık 2300 kg civarında. Aracın ağırlığı ise 2468 kg. 7 kişilik içten yanmalı motora sahip diğer crossoverlara göre bu değerin yüksek olmaması inanılmaz bir başarı.

15) Model X'in arka spoiler bir elektrik motoru sayesinde üç farklı pozisyonda kullanılabiliyor. Aracın hızına göre otomatik olarak pozisyon değiştiren spoiler düşük hızlarda sürtünme etkisini minimuma indirmek için neredeyse tam yatay bir pozisyon alıyor. 

Yollarda görmek için sabırsızlandığım araçlardan biri olan Model X türünün ilk örneği olarak karşımızda. Bakalım BMW'nin bu duruma cevabı nasıl olacak...

Friday, September 18, 2015

2016 model Honda Civic resmen lanse edilmeden ilk kez görüntülendi




Resmi olarak lanse edilmesine günler kala Michigan eyaletinin Ann Arbor şehrinde sokakta görüntülenen 2016 model Honda Civic yerini aldığı modele göre bir hayli farklı.



Günümüzün küçük sedan normlarına göre çok sıradışı bir dizaynı olmayan aracın, Honda gibi muhafazakar bir firma için büyük bir değişiklik olduğunu söyleyebiliriz. Aracın ön yüzünde daha düz bir ızgara ve arkada ise C şeklindeki farlar dikkati çekiyor. Liftback tarzı sedan modelin açılı bir tavanı ve kısa arkası yeni modelin öne çıkan özelliklerinden. Yerini aldığı modele göre bir hayli uzun görünen aracın duruşu New York Autoshow fuarında serrgilenen Civic Consept modelini andırıyor. Honda bu onuncu jenerasyon modeline turbo charger'lı Type R'ı da ekleyerek sınıfının lideri olmayı amaçlıyor. Bekleyip göreceğiz...


Bumerang - Yazarkafe