Simdilik bize uyan tek plan buradan Winnipeg'e kadar araba ile gitmek. Oradan ucaga atlayip Churchill, MB ya ulasmak. Churchill'e kara yolu ile ulasim yok.
Churchill sadece kuzey isiklarini gormek isteyen turistlerin degil kutup ayilari ile tanismak isteyenlerin de en favori mekani. Kutup ayilarinin dogal yasam alanlarindan biri.
Bu samimiyet bana fazla .. Bizi kuzeyin isiklari daha cok cezbediyor.. Ustelik ocak-mart aylari arasinda Churchill'e ugrarsaniz, sonuclar da garantili:
Bu donemin ortalama sicakligi -25 civari degisiyor. Tecrubelerime dayanarak bu kendinizi -45e hazirlayin demek. Yine de aklimizi celmiyor degil..
Ilgilelerine Churchill'in web sitesini ekliyorum:
http://www.everythingchurchill.com/
Biz bu kadar merakli iken kuzeyin isiklarina, gecen gunlerin facebook aktivitesi ailemizi cok fena heyecanlandirdi. Ozellikle cuma gunu bizim koy de izlenebilir alanlara girince sevincten havalara uctuk. Once sizlerle ne icin bu kadar heyacanlandigimizi paylasayim.. Kuzeyin isiklari ya da Aurora, gunesteki patlamalar ve firtinalar sonucu meydana gelip kutuplarda geceleri gorulen renkli ve hareket eden isiklar demek. Güneşin etkinligi ile olusan yuklu parcaciklar (plazma) dunyanin cekim gucu ile atmosfere girip, yerin manyetik alanı ve dunyanin donusunun sonucunda kutuplarda hapsoluyor. Bu iyonlar ve atmosferdeki atomlarin arasindaki carpismalar kutuplar cevresinde daire seklinde isimalara sebep oluyor. Gunesteki firtinalarin olusturdugu patlamalarin sayisi ve gucu arttikca, olusan isik dairelerinin parlakligi ve buyuklugu de artiyor.
Iste bu hafta da Gunes uzerinde radyoaktif patlamalarin aktiflestigi bir donem yasadik. Dunya'nin bir cok bolgesi de bu olaydan nasibini aldi.. Biz de sebeplenelim istedik.
Bu haritada da goruldugu gibi patlamalarin gucu (insanoglunun olcegine gore) 3u gectigi zaman Superioir golunun kuzeyinin Aurora'lari gorme sansi oluyor. Cuma gecesi de o nadir anlardan biri idi. Biz de Kanada'nin uzay hava istasyonunun web sitesini izlemeye basladik.
http://www.spaceweather.gc.ca/index-eng.php
Dedikodulari dinleyerek gece yarisi cayimizi termosa doldurup yollara koyulduk. Once marina'ya ugradik, baktik sehrin isiklari hic bir sey gormemize izin vermiyor, sehir disina cikmaya karar verdik. Once doguya dogru gittik, Kakabeka selalesinin etrafinda biraz dolastik.
Cuma gecesi saat 1, ben ve selale..
Sadece selale???
Sonra biraz da guneye dogru sansimizi deneyelim dedik ve Chippewa park'a gittik. Sehrin o bolgesinde fazla bir medeniyet yok, isik da olmaz diye dusunduk. Ancak tepemiz de kocaman bir bulut ile gol kenarinda yarim saat gecirdikten sonra eve donduk.
Hayir resim simsiyah degil.. Dikkatli bakarsaniz, golu, gokyuzundeki bulutlari ve ilerideki agaclari gorebilirsiniz.
Cayimiz bitince eve donmeye karar verdik. Tam o anda Uzay Hava Istasyonumuz o anda bir aktivite olmadigini ancak 6 saat icerisinde bir firtina beklediklerini iddia etti. Biz de "Wabakimi milli parki"na gitmeye niyetlendik. Oyle bir yerin varligindan neden benim karimin haberi var ve neden gecenin 2sinde Wabakimi diye bir sey tutturdu hic bir fikrim yok. Ama tam eve girmek uzereyken bak bakalim Wabakimi de durum ne imis dedi.. Benim Wabakimi'yi ciddiye almam saat 3 u buldu. Yukaridaki haritadan da gorebilirsiniz, bizim burdan dumduz kuzeye dogru 257 km.
Vahsi hayat yuzunden bizim buralarda gece araba kullanmak tehlikeli, yoksa bu yaziyi Wabakimi'den yaziyordum su anda.. Bizim tereddutlerimiz surerken Uzay Hava Istasyonu firtina baslamadan siddetini dusurdu, biz de pes ettik..
Persembe ve cuma geceleri cekilmis bir kac resim paylasayim sizlerle:
Yer: Irlanda'nin kuzeyi
Kaynak: Global News
Yer: Cumbria, Ingiltere
Kaynak: Weather Network
Yer: Nova Scotia, Kanada
Sanirim dusundugumuz ve hissettigimiz kadar kuzeyde yasamiyoruz.. O yuzden bize bu fotograflara bakip ic cekmek dusuyor.. kismet.. bir gun tanisacagiz Aurora..
No comments:
Post a Comment