Ceyhun Kirimli has a PhD. in Biomedical Engineering with areas of competence in Molecular Biology, Genetics & Biomedical Engineering and Computational Sciences with focus on Development and Design of Biosensors.

http://www.linkedin.com/in/ceyhunkirimli
http://ceyhunkirimli.com

Ad Unit

Wednesday, September 10, 2014

Ouimet Canyon, Dorion

Biraz once NYtimes da su makale ile karsilastim:

2014 un son Super Ay'i

9 Eylul gecesi yilin son super buyuk ay'i gozlemlenmis dunyanin dort bir yaninda. Yazinin basligi ise bizim icin yurek burkuyor: "Yilin son super ay'ini kacirdiysaniz uzulmeyin. Insanlarin cektigi fotograflara bir goz atin.." Sonra da neseyle fotograflari siralamislar.. Benim favori fotografim James Bennett isimli bir ingiliz tarafindan Ingiltere sahillerinde cekilmis. Kendi twitter sitesinden goz atabilirsiniz:

Super Ay - James Bennett

Bu nacizane haberin bizim icimizde actigi derin yaraya gelince, aslinda ne Ay'in, ne fotograflari cekenlerin ne de derleyen gazetecinin bir sucu yok. Biz zaten sehir olarak bugun küstük.. Kime mi? Sali sabahi gune basladigimizda hava 20 derece idi. Ben kacirdim ama gun boyunca her ne olduysa aksam eve geldigimizde 5 dereceye dusmus, hala da dusmeye devam ediyordu. O anda panikle "battaniyeler nerde? kac tane yorganimiz var? gocugumun fermuari tamir edildi mi? yeterince erzak var mi evde? kac cesit corba tarifi biliyoruz? sorularina cevap ariyordum. Gozum hic ay may gormedi. Isitici etkisi olmayan hic bir varliga mudanam yok bu gunlerde.

Sehir halkim simdi kendini avutuyor: Neyseki cumaya 15 dereceye cikacakmis. Iyi de yedigimiz 5 derecelik kazigin hesabini kim verecek? Bu soguklarda da yine kutuplarin payi vardir diye suphelenmelerim aklima Ouimet Kanyon'u getirdi.


Ouimet Kanyon, sehrimizin 60 km kadar kuzeyinde, 100 m derinliginde, 2 km uzunlugunda, 150 m genisliginde bir kanyon. Ouimet Kanyon bir dere yatagi degil. 1 milyon yil kadar once buzullarin hareketinin yada erirken olusturduklari suyun basincinin diyabaz kayalarini ortadan yarmasi ile olusmus. Bolgemizin dogal parklarindan biri.

En carpici ozelligi (kendisini bu yazinin bas kahramani bulmasinin da sebebi) kanyonun bitki ortusu. Kanyon tabaninda alpine cicekleri denen kutup ciceklerinden bulmak mumkun. Kutup ciceklerinin dogal yasam alani kanyonun yaklasik 1000 km kuzeyine dusuyor. Kanyon'un son baharda giyindigi renkler ise inanilmaz:

 
Ciceklerin yerlerinden memnun olmasinin su anki hava durumuyla bir baglantisi yok zaten bence!?!?! Onumuz dunyanin geri kalaninda son bahar diye, biz de son bahari bekliyoruz disarda ilk "don" yasanirken, ve bu resimdeki renklerin olusmasi icin sabirsizlaniyoruz.  Bize katilmak isteyen arkadaslarimiz icin poacalar, borekler hazir, haberiniz olsun. 

Yalniz benim cok sasirdigim nokta Google'in Ouimet Kanyondan haberinin olmamasi.

Bu haritada asagidaki yuvarlak bosluk Ouimet Kanyon. El degmemis dogasi zarar gormesin diye google bile kanyon'u saklamak istemis belkide. 

Bugunku ikinci duragimiz, ayni sokak uzerinde yer alan bir diger kanyon: Haritada yukaridaki yuvarlagin icinde gordugumuz Eagle Kanyon. Bu kanyonumuzun icerisinde belli bir miktar bir su birikintisi mevcut. Ama o da buzullarin olusturdugu benzer bir yapi. Su birikintisi de dere taklidi yapan bir gol.. 

Eagle Kanyon park, ozel bir isletme. Ciddi bir giris ucreti aliyorlar. Parkin icerisinde iki adet asma kopru ve bir de "Zip line" mevcut. Iki konuda da oldukca iddiali parkimiz. Buyuk koprumuz ve "Zip line"imiz Kanada'nin en uzun asma koprusu ve tek halatli "Zip line"i.. 

Zip line'in Turkcesini ben bulamadim, onerilere acigim. Sozluklerde teleferik hatti olarak geciyor. Tarzanvari bir teleferik olsa gerek bizimkisi!! Kendisi hakkinda size bir ipucu vereyim: 

 

Ben bugun cok fazla yazdim, bundan sonra sizi Eagle kanyon'un fotograflariyla basbasa birakiyorum: 


Parkin girisi biraz gizemli, insan hic anlamiyor nasil bir yere geldigini. 

Agaclarla cevrili bir patikadan 15 dakika yurunuyor parkin merkezine ulasmak icin.


Sonra birden bire agaclarin arasindan bu manzara beliriyor. 

Ziyaretciler daha neye ugradiklarini anlamadan ufukta kopruler belirmeye basliyor. 




Ikinci kopru ilkine gore daha uzun ve de daha yuksek. Ilk koprude sallana sallana karsiya gecerken, insan diger kopruyu kesme firsati buluyor. 


 Ikinci koprunun manzarasi ise nefes kesen cinsten.



Koprulerin ikisi de gecildikten sonra konforlu bir merdivenle kanyon un tabanina, golun kiyisina iniliyor. 





Merdivenin en guzel suprizi ise iki yanindaki cesit cesit meyvalar. Tamamen yabani yaban mersini, ahududu ve cilek yedik, full organik.. 


Golun yanindan baska bir patika da misafirleri otoparka geri goturuyor.

Teleferik tarzanlarinin inis noktasi..


Golun diger ucundan kanyon ve kopruler..



Kanyondan sehre inerken ise Superior golu manzarasi bizleri karsiliyor. 

Not: Bolgemizin guzelliklerini anlatmaya, sizleri imrendirmek ve buralara getirebilmek amaciyla hic bikmadan usanmadan devam edecegim!! Soguklar gozunuzu korkutmasin.. 


No comments:

Post a Comment

Bumerang - Yazarkafe