Ceyhun Kirimli has a PhD. in Biomedical Engineering with areas of competence in Molecular Biology, Genetics & Biomedical Engineering and Computational Sciences with focus on Development and Design of Biosensors.

http://www.linkedin.com/in/ceyhunkirimli
http://ceyhunkirimli.com

Ad Unit

Wednesday, June 25, 2014

Moosejaw, Saskatchewan

Nami diger; The little Chicago. Moose Jaw, Saskatchewan in guneyinde yer alan kucuk bir kasaba, nufusu 30 bin civarinda. Ilk bakista bolgedeki yuzlerce kucuk kasabadan bir farki yok. Alabildigine dummmduz uzanan bugday tarlalarinin ortasinda, kus ucmaz kervan gecmez gibi gorunen bir yer. Hele benim gibi Istanbuldan cikip kendini Moose Jaw'da bulan biri icin "hic bir yerin ortasinda" sozunun gercek hali. Moose jaw in onemi tarihinden geliyor. Al Capone un Kanada da yasayip, yasa disi ickilerini urettigi yer Moose Jaw. Al Capone ve ahalisinin burayi secmelerinin bir kac sebebi var: Moose jaw her yere uzak, kucuk bir kasaba, yani o donemde cok fazla guvenlik gucu ve kontrol mekanizmasi yok. Amerikan sinirina yakin ve de Chicago'ya tren yoluyla bagli. 

Al Capone, Moose jaw in ana caddesinin iki yakasinda iki binaya sahip. Binalarin gorunuste hic bir ozelligi yok, ikisi de Al Capone, kiz arkadasi ve misafirlerinin yasadiklari yerler olarak kullaniliyor sanki. Ancak iceri girdigimizde anliyoruz ki, iki bina tunellerle birbirine bagli ve tuneller alkollu icki uretimi icin tasarlanmis. Binalarin ilkinde, Al Capone un yatak odasindaki gardrobun icinden tunellere giriliyor, yolun karsi tarafinda bir silah dukkaninin deposunda tuneller son buluyor.

Tuneller bugune kadar hic el degmeden saklanmis. Su anda muze olarak kullaniliyor. Oyle alisilagelmis bir muze degil Moose Jaw in tunelleri. Al Capone nun kiz arkadasi ve adamlari gezi boyunca misafirlerine eslik edip, tunellerin hikayesini ve Al Capone nun hayatini tiyatral bir sekilde anlatiyor. Ozellikle Al Capone un adamlarinin Chicago aksani inanilmaz. Kiyafetler, dekorasyon ve anlattiklari detaylar, cok keyifli bir saat gecirmenizi sagliyor.

Tunellerin cikisinin silah dukkani olmasi pek tabi ki bir tesaduf degil. Ickilerin cikisi burdan yapiliyor ve hemen iki bina otedeki tren istasyonundan Amerikaya gonderiliyor. Kanada da icki uretimi o donemde serbest ama Amerika'ya satilmasi yasak. O yuzden sevkiyatlar gece yapiliyor. Kasabanin polis sefi ve belediye baskani cogunlukla bu sevkiyatlari kaciriyor. (nedense?!?!?)  Yalniz kasaba halki sevkiyat tarihlerini belediye baskaninin esinin gardrobundaki degisikliklerden anliyor. Mesela hanim efendi ne zaman son model yepyeni bir sapkayla gorulse, bir gece once kasabadan sessizce bir tren ayrilmis oluyor.

Moose Jaw, Kuzey Amerika da gorulmesi gereken yerlerin basinda geliyor bence. Cok izole bir yerde oldugu icin oralara bir gezi duzenlemek alternatifler arasinda one cikmiyor. Benim gibi bir konferans icin yada her hangi baska bir sebeple bolgedeyseniz, kesinlikle 1 gununuzu Moose Jaw ve cevresini gormek icin ayirmalisiniz. Ustelik tunelleri gezdikten sonra tipik bir Kuzey Amerika kafesi sizi bekliyor. Kanada nin (ozellikle de guney Saskatchewan'in) yaban mersini meshur. Moose jaw gibi turistik bir yerde de en lezzetli orneklerini bulmak mumkun. Iste o kafede yabanmersinli pie yemenizi siddetle tavsiye ederim.

Moose Jaw in cikisinda o meshur tren istasyonu yer aliyor. Eski tren istasyonu bugun icki magazasi olarak karsiniza cikiyor. Kanada nin baska hic bir  yerinde gormedigim otantik bir suru viski cesidini burada bulmak mumkun. Al Capone un izleri buradan hic silinmemis dedirtiyor insana. Viskileri tadinca da anliyoruz ki tecrube konusuyor.


Saskatchewan eyaleti ve cevresi milyonlarca yil once okyanus tabaniymis. Moose jaw a dogru yol alirken saatler saatler boyunca dumduz ilerleyen bir ovanin ortasinda bulacaksiniz kendinizi. Hani ilk okulda denizin uzerinden ufka bakinca dunyanin yuvarlak oldugunu kendimize ispatlamayi ogrenmistik ya, iste gezegenin bu bolgesinde ayni deneyi karanin uzerinde yapabiliyorsunuz.


Yol uzerinde bu yukaridaki manzarayi gorunce insan "aaa tepe" diyor?!?!? Ama cok heveslenmemek gerek, cunku trafigi duzenlemek icin oraya toprak yigmislar. Ayrica bolgenin dogal bitki ortusunde agac da yok. Gorebileceginiz tum agaclar ciftciler tarafindan golgelik olsun diye dikilmis. Bolgenin sert kis sartlari dikilen agaclarin buralarda yaslanmasina izin vermiyor.


Bu resimde tunellerin girisi goruluyor. Yani Al Capone un Moose jaw da yasayan kiz arkadasiyla paylastigi evi.



Icerde sizi bilet gisesi ve o donemde cekilmis resimlerle dolu duvarlar karsiliyor.


Bu kapidan Al Capone un adamlari tarafindan isletilen bara geciliyor ve gosteri basliyor. Al Capone un kiz arkadasi icerde kapiyi calmanizi bekliyor. Gosteri siz kapiyi calmadan baslamiyor. Bir dizi soru sorduktan sonra, guvenilirliginize inaniyor ve iceri girmenize izin veriyor. Bu noktadan sonra fotograf cekimine izin yok. Barda bir sure oturduktan sonra, ust kata cikiyoruz ve dolabin icinden tunellere iniyoruz. Tunel girisinde Al Capone un kiz arkadasi korkup kaciyor ve bizi icki ureten gangsterlerle yalniz birakiyor.


Ve de tunellerin cikisi. Yolun ne kadar genis oldugunu goruyorsunuz, yani yer altinda Al Capone ve adamlarina rahat calismalari icin bol bol yer var. Ustelik belediye baskaninin esi de yeni sapkalariyla buralarda boy gosteriyormus.



Burasi da tren istasyonu ve icinden bir duvar.


Son olarak, cetenin yeni uyesini sizlerle paylasiyorum. Philadelphia donusu Moose Jaw dan cok etkilenen biri kendini kaptirdi:))

Not: Bize Chicago'nun kendisini gormek henuz kismet olmadi..

No comments:

Post a Comment

Bumerang - Yazarkafe