Ceyhun Kirimli has a PhD. in Biomedical Engineering with areas of competence in Molecular Biology, Genetics & Biomedical Engineering and Computational Sciences with focus on Development and Design of Biosensors.

http://www.linkedin.com/in/ceyhunkirimli
http://ceyhunkirimli.com

Ad Unit

Thursday, July 24, 2014

Alti Bardakta Dunya Tarihi, Tom Standage, 2005

Alti Bardakta Dunya Tarihi. The Economist yazari Tom Standage'in dunya tarihine eglenceli bakis acisini yansitan kitaplarindan biri. Tom Standage, Oxford Universitesi, Bilgisayar Bilimleri bolumu  mezunu ingiliz bir gazeteci ve yazar. Standage web sitesinde profesyonel kariyerini anlatirken, "tarihi faktorlerin bilim, teknoloji ve is dunyasi uzerindeki etkilerini" calistigini ifade ediyor. Diger calismalarinda da Standage'in bu yolda emin adimlarla ilerledigini gormek mumkun.







Tom Standage in tum calismalari:
  • The Turk: The Life and Times of the Eighteenth Century Chess Player 
  • The Victorian Internet 
  • The Neptune File 
  • A History of the World in Six Glasses 
  • The Future of Technology 
  • An Edible History of Humanity 
  • Writing on the Wall: Social Media—The First 2,000 Years 
 "Alti Bardakta Dunya Tarihi"ni ben orjinal dilinde okudum ancak Turkce cevirisi de bulunuyor: Pandora yayinlari-6 Bardakta Dunya Tarihi

Standage kitabinda soz konusu alti icki (bira, sarap, sert ickiler, kahve, cay, kola) nin, insanlik tarihinin alti evresinin belirleyici ve/veya karakteristik ozellikleri oldugunu iddia ediyor. Kitap bu iddia uzerine kurgulanmis. Bu yuzden de bir cok tarihi olay ve faktor kitabin disinda birakilmis. Ornegin 18. yuzyilin baslarinda Ingiltere ve Hollanda'da yasanan Cin cilginligina hic deginmemis Standage kitabinda, cunku bu donem Ingiltere'de Kahve cagina denk geliyor. Aslinda  Ingiltere ve Hollanda'nin globallesme sahnesindeki rolu acisindan onemli bir olay olmasina ragmen kitapta yer bulamamis.

Zaten Standage'in amaci da insanlik yada iceceklerin tarihini bilimsel olarak calismak degil, tarihi donemlere yeni bir bakis acisi getirmek. 6 Bardakta Dunya Tarihi, tuketim maddelerinin insanlik tarihini nasil sekillendirdigini gormek isteyenler icin iyi bir baslangic kitabi. Anlatilan bir cok hikayeyi biliyoruz aslinda, ama kronolojik sirasi ile bir butun olarak gormek, Standage'in akici ve eglenceli anlatimiyla da birlesince karsimiza cok iyi secilmis bir konu ve guel yazilmis bir kitap cikariyor.

Alti Bardakta Dunya Tarihi, bence tarihin nasil yazilip, ogretilmesi gerektigi uzerine iyi bir ornek. Ozetle sıkıcı olarak degerlendirilen insanlik tarihine genel bir bakisin gelebilecegi en eglenceli nokta.

No comments:

Post a Comment

Bumerang - Yazarkafe