Ceyhun Kirimli has a PhD. in Biomedical Engineering with areas of competence in Molecular Biology, Genetics & Biomedical Engineering and Computational Sciences with focus on Development and Design of Biosensors.

http://www.linkedin.com/in/ceyhunkirimli
http://ceyhunkirimli.com

Ad Unit

Thursday, July 3, 2014

Washington, DC

Gezi yazilarima ABD nin baskenti Washington ile devam edecegim. Washington hic bir eyalete bagli degil. DC, yani "District of Colombia", sehrin resmi adi. Tum eyaletlerden bagimsiz bir baskent kurulmasina karar verilince George Washington'in ismi, Maryland ve Virginia eyaletlerinin de topraklarinin kucuk birer kismi alinarak sehrin insaasina baslaniyor. Sehrin kurulusu kaynaklarda 1791 olarak geciyor. Amerikanin baskenti olarak goreve baslamasi ise 17 Kasim 1800. Washington'in insaasi sirasinda Philadelphia gecici olarak baskentlik yapiyor.

Washington gezimiz, bizim ailece ilk gezimiz, ben, esim ve arabam olarak ilk kez poacalari paketleyip yollara dokulmemiz. Tarih: Haziran 2008. Kaytarcik (pek tabi ki arabamin bir adi var!!) ailemize katilali 3 ay olmus. Bir haziran sabahi, kahvaltimizi edip, yollara dokulduk. Yolculuk 2-2,5 saat arasi surer normalde. Bana kalsa cok daha kisa surer de, her kose basinda fotograf cekmemiz gerektigi icin bizimki uzadi.


(Bizim farlar sanki hic bir zaman super berrak degilmis?!?!) Birileri de arabayi cok sevmis...

Philadelphia ile Washington i birbirine baglayan otoban yemyesil. Insan bu ormanlara nasil kiyip da bu yolu acmislar diye dusunmeden edemiyor.




O ormanlarda sanki bana hak verircesine yeniden kavusmaya calisiyor. Bazi bolgelerde agaclar yolun uzerini kapamis durumda. O manzaranin karsisinda nutkumuz tutulmus olmali ki, tam da orada fotograf cekmekten vazgecmisiz (Bencillik mi acemilik mi bilemedim).



Yolunuzu kaybedip, hava alani tarafindan sehre girerseniz, sizi Beyaz Saray karsiliyor. Bahcesine girmek, icini gezmek mumkun. Biz o guzel haziran gununu disarida gecirmeyi tercih ettik. Washington'in sehir merkezi muzelerle dolu. Kisacik Amerikan tarihi, kulturu en ince detayina kadar anlatiliyor.  Wikipedia'da muzelerin tumunun listesini bulabilirsiniz:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_museums_in_Washington,_D.C.

Sehre gitmeden planinizi yaparsaniz ve de bir harita edinirseniz cok verimli bir gun gecirebilirsiniz. Biz nerelere gidecegimize onceden karar vermistik ancak 2008 bizim icin akilli telefon oncesi cag oldugu icin, elimizde anlamsiz bir listeyle kalakaldik sokak ortasinda. Biz de guzel bahar gununun tadini cikardik doyasiya.


Sehirde asla kaciramayacaginiz tek yapi: Washington Monument. Ziyarete acik bir yapi degil. Icini merak ediyorsaniz,  Dan Brown'in The Lost Symbol kitabini okuyabilirsiniz (durust olmak gerekirse pek de tavsiye ettigim bir kitap degil.)


Washington Monument'in adini hakkettigini kabul etmeliyim. Kulenin dibindeki o beyaz golge kapisi, yani fotograf cok da yakindan cekilmedi.



Washington sehri Potomac Nehrinin uzerine kurulmus. Sehrin Virginia eyaletiyle olan sinirini da Potomac Nehri belirliyor. Washington Monument ve Thomas Jefferson Memorial arasinda nehir uzerinde bir havza olusmus (Tidal Basin). Burada bizim koyde deniz bisikleti denen aletlerden kiralanip geziliyor. Biz de kendimizi su canlilari sandigimiz icin ogle yemeginden onceki bir saatimizi sularin icinde pedal cevirerek gecirdik.Bu kucucuk golun manzarasi ise muhtesem (degil mi?)



Washington sehir merkezinin sokaklari muzelerle dolu ve her yer yemyesil. Biz sulara doyamamis olsak gerek ki Akvaryuma gittik. Size balik muzesinden bir kac resim:

Akvaryumlarin ici oylesine dolu ki bitkilerle ivir zivirla, insan baliklari secmekte zorlaniyor.




Biz ilk defa canli denizati ile tanistik, hem de cok fazla denizatiyla..


Benim kopekbaligi merakim cok eskilere dayaniyormus gordugumuz gibi. Yalniz kopekbaliginin birinin agzina elimi sokmak icin bu fotograftan sonra iki sene daha beklemem gerekecek.


Bu hayvanin adini bir yere yazmadigima pisman oldum, taniyan varsa ve bana yazarsa cok memnun olurum.


Son olarak da Washington sehir merkezinin bir haritasi bulunsun. Gordugunuz gibi aslinda kucucuk bir yer. Tum muzeleri layigiyla gezmek ise gunler ister..

No comments:

Post a Comment

Bumerang - Yazarkafe