Ceyhun Kirimli has a PhD. in Biomedical Engineering with areas of competence in Molecular Biology, Genetics & Biomedical Engineering and Computational Sciences with focus on Development and Design of Biosensors.

http://www.linkedin.com/in/ceyhunkirimli
http://ceyhunkirimli.com

Ad Unit

Sunday, July 13, 2014

Kanadanin sulari, Ceyhun Kirimli arsivinden, bolum 2

Uzerinde durdugumuz noktadan doguya dogru ilerleyecegiz bugun. Konu basligimiz Kanada uzerine oldugu icin Superior Golunun kuzeyini tanitmis olacagim sizlere. Her insanin gormeyi isteyecegi dogal bir guzellige sahip bu bolge, ancak cok azimizin yolu buralara dusuyor. Biz 1500 kmlik yolculugumuza baslamadan once Kanadanin tecrubelilerine yol tarifi sorduk. Once hic biri ne sordugumuzu anlamadi. Sonra da dediler ki 1 tane yol var: Trans Canada.. patikalara sapmayin, asfalti takip edin.

Kanada otobanlari konusunda cok hassas, kara kisin yollarin uzerindeki etkisiyle savasma isinde de cok basarili. Toronto'nun meshur otobani HW401'in dunyaca unlu olduguna inaniyorlar, hatta bir rivayete gore Almanlar bile 401'in kavsak yapisindan kopya cekmis. Ben yerel halkin yalancisiyim. Kendi tecrubeme gore yazacak olursam, Toronto ile TBay'i baglayan 1500 kmlik  yolda, NYC ile Philadelphia'yi baglayan 4 seritli otobandan daha az cukur, gocuk, vs var.

Tabii ki her guzel seyin bir bedeli oldugu gibi, yollarin bu kalitesinin de cilveleri yok degil. Kanadada insani ilk karsilayan esprilerden birinin de dedigi gibi: "Kanadada 2 mevsim var: 1) Kis, 2) Yol calismasi." Karlar erimeye basladigi anda (nisan sonu gibi) her yer kazi alanina donuyor. Ve havada kar yeniden gorunene kadar da oyle kaliyor. Bizim sokaktakilerin her gun birer tas koyduklari dusunulurse, gercekten kasima kadar surecek bu cile gibi geliyor.

Google'dan indirdigim bu haritadan da goruldugu gibi Superior Golunden kutba kadar her yer su, goller, dereler, selalelerle dolu her kilometre kare. Neredeyse hic bir yerine el degmemis. Bir bolumu bu haritadaki yesil alan gibi, park olarak ayrilmis. Kayirmaktan kasitlari tam olarak ne bilmiyorum, carpici guzeligi olan yerleri haritada yesile boyuyorlar sadece sanirim. Cunku gordugunuz gibi icerisinden otoban da gecebiliyor, sinirlarini harita disinda anlamaya imkan yok, sadece hosgeldiniz ve gule gule tabelalari bulunuyor. Bu haritada, eyaletin en bos alanlarindan birini gormektesiniz. Tbay ile Wawa arasi.

Google da ayni haritayi indirip, cevresindeki bolgelere de goz gezdirirseniz, aslinda eyaletin kuzeyinin oldugu gibi ayni yapiya sahip oldugunu goreceksiniz. Buzul cagindan sonra, eriyen buzullarin olusturdugu cografi sekiller bunlar. Sibirya'nin bazi bolgelerinde de ayni cografi sekilleri gormek mumkun. Simdi bu gollere yakindan bakma zamani, ben fazla konusmayacagim, resimler size anlatir:
Biz burda toptan donmus da erimeye calisirken, (mayis basinda cekildi bu fotograf)
Geyik denen hayvan nedense araba ile insan'in iliskisini kavrayamamis henuz. Arabalari cok seviyorlar, kosup yanina geliyorlar, camdan elinizi cikardiginiz anda ise dehsete dusup kacmaya basliyorlar.
Gecenlerde paylastigim Boulevard Golu fotografi ev ahalisi tarafindan begenilmedi. Yeni resimlerini koymam rica edildi. Ustelik Superior sinirinca ilerlerken ilk karsimiza cikan yerlerden biri.
Boulevard golu ile Superior Golunun baglantisi.

Kuzeye dogru ilerlemeden once yarim saat kadar iceri girerseniz, Kakabeka nehri sizi bekliyor, bolgenin en buyuk ve en hizli nehirlerinden. Yerlilerin yuzyillardir yasadiklari bilinen vadilerden biri.

Sleeping Giant parkindan sehre bakis. O ufuktaki duzlukler belli olmasa da bizim evler..

Aquasabon Nehri vadisi, kucukmus gibi gorundugune bakmayin, oldukca ihtisamli:

Vadinin bu tarafinin kapali oldugunu soylemeyi unutmusum.

Doguya dogru ilerlemeye devam ediyoruz. Burasi da Pebble beach: Cakil tasi plaji. Her yil kis sartlari ve golun akintilari cakiltaslarinin miktarini ve boyutlarini belirliyor. 2 km genisliginde bir plaj. Agustos sonunda bile ceket gerektirecek kadar sert ruzgarlar esiyor. Kanadalilarin "beach" dedigi seyin, bizdeki plaj olmadigini dusunuyor insan. Zira, suya asla giremeyeceksek, plaj ilan etmenin ne anlami var biz cozemiyoruz.

Evden 500 km kadar uzaklasmis bulunuyoruz. Burasi Wawa-Algoma Country. Wawa kasabasinin girisine kocaman bir kaz heykeli koymuslar, ortalikta yeterince kaz yokmus gibi...

Bu da trans canada otobanini cevreleyen yuzlerce golden biri,


bir baskasi..

ve de bir baskasi..



Burasi da Chippewa selalesi. Tam bu noktada arabamin oksijen sensoru bozuldu. Hala bozuk. Selalede durmasaydik belki biraz daha calismaya devam edebilirdi. O sularin icinde bir saat hoplayip ziplama sansini kacirirdik ama o zaman.


Sehirlere yaklastikca parklarin icindeki el degmemislik de azaliyor. Sault Saint Marie nin yakinlarindaki bir parktan cekildi bu resim. Biz derelerde kayadan kayaya atliyorduk, kopru nedir yahu???

Sault Saint Marie, Superior Golu ile, Huron Golu'nun kesistigi kosede kurulmus 75000 nufuslu sevimli bir kasaba. Biz ugradigimizda cok yagmur yagiyordu, gezme firsati bulamadik. Belki bu sene, sansimiz yaver gider.

Sault Saint Marie, Superior Golu ile Kanada'nin dogudaki kesisme noktasi. Yani yazi dizimin ikinci bolumunun sonu.




No comments:

Post a Comment

Bumerang - Yazarkafe