Ceyhun Kirimli has a PhD. in Biomedical Engineering with areas of competence in Molecular Biology, Genetics & Biomedical Engineering and Computational Sciences with focus on Development and Design of Biosensors.

http://www.linkedin.com/in/ceyhunkirimli
http://ceyhunkirimli.com

Ad Unit

Wednesday, July 2, 2014

Arabanin farlarini cilalama

Yavas yavas arabamiza hoscakal demeye hazirlaniyoruz. Bavula sigar mi diye denemedim sanmayin. Kabul edemiyorum arabamsiz kalacagimi bir turlu. Yerine baskasini koymak, onu buralarda birakip gitme gercegi kadar imkansiz geliyor su anda bana. 6,5 senedir birlikteyiz. Sayesinde sayisiz yer gorduk, son kara kisi da kazasiz belasiz atlattik.

Bizim mintikada araba satabilmek icin guvenlik belgesi adi verilen bir kagida sahip olmak gerekiyor. Bu duzenlemeyi kim hazirladiysa ya araba kullanmiyor yada kendine ait bir guvenlik anlayisi var. Iste bu guvenlik sartlarindan biri de farlarin berrak olmasi. 13 yasinda bir arabanin farlarinin gicir gicir gorunmesi akla yakin degil. Sanki ben arabamin eskimesine, mahsun mahsun bakmasina uzulmuyormusum gibi bir de her seferinde guvensiz damgasi yiyoruz.

Guvenligimizi geri kazanabilmek icin de, "Headlight Restroration System/Kit" adi verilen bir set alip uyguluyoruz. Ozetle yaptigimiz is farlari zimparalayip, cilalamak. Bunun icin satin aldigimiz set disinda bir de matkaba ihtiyacimiz var. Farin goruntusune ve uzerindeki lekelerin buyuklugune gore setin icinden cikan zimparalarin bir yada bir kacini kullaniyoruz.



Yukarida paketin icinden cikan zimpara malzemalarini goruyoruz. Matkap bize ait.

Bizim farlar bu sefer oldukca lekeli oldugu icin biz tum zimparalari kullandik. Hatta bazi inatci lekeler icin evdeki kozmetiklere bile basvurduk.



Zimparayi yaparken birisi fotograf cekmek yerine yardimci olsaydi, 5 dakikalik is olacakti. 3 degisik zimparayi en kucukten baslayarak teker teker matkabin ucuna taktik ve farin ustunu homojen olacak bir sekilde zimparaladik.


(Mavili siyahli dikdortgenler prizmasi da bir cesit torpu imis.. yada idi..)
Bu resimde gordugumuz sari puskul ve siyah plastik kutu da cilalamak icin. Siviyi zimparalanmis farin uzerine dokup, puskulu de yine matkabin ucuna takarak yukaridaki islemi tekrarliyoruz. Cila beyaz bir sivi. Puskulle uzerinden gectikce once yayiliyor sonra da seffaflasmaya basliyor. Farin uzerinde hic beyazlik kalmayincaya kadar puskulu gezdirmeye devam ediyoruz. Sonra da kurumaya birakiyoruz. Tamamen kurudugunda tum lekeler yok olmus, yepyeni bir fara donusmus oluyor.

Iste sonuc:


Sifir gibi olmamis mi?

No comments:

Post a Comment

Bumerang - Yazarkafe