Ceyhun Kirimli has a PhD. in Biomedical Engineering with areas of competence in Molecular Biology, Genetics & Biomedical Engineering and Computational Sciences with focus on Development and Design of Biosensors.

http://www.linkedin.com/in/ceyhunkirimli
http://ceyhunkirimli.com

Ad Unit

Thursday, July 10, 2014

Kanada'nin sulari, Ceyhun Kirimli arsivinden, bolum 1

Kanada'yi Kanada yapan en onemli ozelligi sahip oldugu tatli su miktari. Dunyanin temiz su kaynaklarinin %20si Kanada'da yer aliyor. Ve Kanada'nin yuzolcumunun de %9unu goller olusturuyor. Kuzey Amerika'nin 5 buyuk golunun (The Great Lakes) 4 unun Kanada ile ilgisi var.

Superior, Huron, Erie ve Ontario golleri Kanada-Amerika sinirinin onemli bolumlerinden birini olusturuyor. Kuzey Amerika maceramizin bugune kadar olan bolumunde bizimde yolumuz bu dort golle surekli cakisti. Lake Michigan ile henuz tanisma firsati bulamadik. Lake Erie'yi de sadece kosesinden taniyoruz. Diger uc gol ise bircok gezimizin istikamet noktasini olusturdular. Bugun Superior Golunden baslayarak bir yazi dizisi ile kendi gorduklerimi sizlerle paylasacagim. Superior golu onyargili bir tercih oldu sanirim, cunku hem her hafta sonu kendisini  ziyaret ediyoruz.
(Resim wikipedia'dan alinmistir) Sehrimizin sahil manzarasi boyle. Karsidaki koca kaya, Sleeping Giant Provincial Park. Sekli golun uzerinde yatan bir insani andirdigi icin bu ismi vermisler. Yukaridaki haritadan da secilebiliyor, sehre paralel bir yarim ada. Parkin buradan gorulen kisimlarini gezmek hic mola verilmezse bir gun suruyor. Devimizin kafasinin da icinde oldugu yuruyus parkurunu gezmek 6 saat suruyor. bize henuz kismet olmadi, ama oralari gormeden donmek de bize yakismaz.


Bunlar da sehrimizin dereleri. Kanada'da 1,5-2 milyon kadar nehir oldugu soyleniyor. Sanirim bu nehirleri nasil saydigimiza bagli, bir cogu birbiri ile baglantili, bir cogu da buyuklu kucuklu bir cok golu birbirine bagliyor. Takvimler kasim ayini gosterdi mi, hemen hemen tum goller ve nehirler donmaya basliyor. Son kisi oylesine sert oldu ki, Superior golunun bile cok ciddi bir kismi dondu. Bizim sehrin limani da aylarca kullanilamadi.


Burasi da parkin icinden bir gol. yarim adanin icinde de irili ufakli birkac gol var, buralarda sehrimizin sakinlerinin yazliklari yer aliyor.


Bizim evden batiya dogru giderseniz Kakabeka selalesi sizi bekliyor. Sehir merkezine uzakligi 30 dakika, tek ulasim yolu kendi ozel arabaniz. Kisin baslamasiyla selalenin iki yaninda buz kitleleri olusmaya basliyor. Kis kosullarinin sertligine gore de selalenin tamami bile donabiliyor:

Eger soguga katlanabiliyorsaniz ve o gun yollar acilmissa, kacirilmamasi gereken bir manzara.


Yazi dizimin ilk kisminda son tanitacagim yer, Boulevard Golu. Superior Golune kisacik bir dere ile bagli, hatta yukaridaki fotograftaki binalarin ardi Superior Golu. Boulevard Golunun cevresi yuruyus parkurlari ile dolu. Benim icin ise bu golun kisiri meshur :)) cunku havanin gec kararmasindan faydalanan Kirimli familyasi, kisirlari paketleyip her firsatta oraya kosuyor.

Meraklisina acik davetiyedir!!

No comments:

Post a Comment

Bumerang - Yazarkafe